Iedereen heeft wel eens op oude radio`s die messing type plaatjes gezien of wat voor aansluitingen er op zitten. Van die messing dingen met zwarte achterkant en vaak met een messing schroefje of spijkertje vastgezet.


 

Nou heb ik eens geprobeerd om de plaatjes na te maken, en dit is me  ook nog eens goed gelukt en het resultaat mag er zijn.
Benodigdheden: fotografische lak t.b.v fotogevoelige printen maken,
messing plaat (0,75mm), etsbak t.b.v printen etsen.
En je ontwerp van je plaatje.

 

Eerst maar eens beginnen met het maken van een ontwerp voor het plaatje, dit heb ik gedaan Photoshop.
Rahmen antenne is duits voor raam antenne of loop antenne.
Het ontwerp voor deze antenne komt uit "Funkbastler" uit 1926.
Is dit gedaan dit uitprinten op overhead folie, dan staat het op transparant voor later gebruik tijdens belichten.

 

 

Daarna pakken we het stukje messing plaat, maken dit goed schoon dmv opschuren met waterproof schuurpapier. Daarna goed ontvetten met thinner of alcohol. Goed laten drogen.
Volgende stap is het inspuiten met lichtgevoelige lak (positiv 20), zie hiervoor de aanwijzingen op de spuitbus. Goed laten drogen.

Let wel, ook de achterkant en zijkanten van dit plaatje moet ets-bestendig zijn, even met een Edding stift inkleuren of afplakken met waterbestendige plakband, als het maar ets-bestendig is.

Is de lak op het messing plaatje droog, dan kun je deze gaan belichten zoals je het ook met de printen doet.


Nadat je belicht hebt moet het messing plaatje ontwikkeld worden, hiervoor gebruik ik afvoer ontstopper opgelost in water, een eetlepel op ong. 250cc, hoe sterker des te sneller, te snel en alles is weg.

Daarna het plaatje afspoelen, en etsen in je etsbak, met een temp. van 40ēC zat het plaatje 45 minuten in de etsbak.
Hierna goed afspoelen, ontvetten met thinner ofzo. Volgende stap is na het ontvetten de zichtbare kant inspuiten met zwarte lak, goed dekkend in een paar laagjes. Laten uitharden, en daarna met waterproof schuurpapier (500, dan 1200) op een glasplaat de zichtbare kant van het messing plaatje schuren. Hierdoor schuur je het zwart van  de "hoge" kanten van het messing plaatje af, de lak in de diepere gedeeltes blijft zitten. Netjes afwerken nog en klaar,..zie hier rechts voor het resultaat.
Door de foto blinkt het messing niet mooi, maar hij is hoogglans zwart met hoogglans gepolijst messing.


 

Zoals je ziet was mijn volgende stap om voor mijn "Ruckkopplungs- Audion" een mooie schaalverdeling te maken volgens deze procedure.

Hiervoor deze keer niet in Photoshop, maar in Autocad een mooie ontwerp gemaakt, kun je schaal 1:1 tekenen, en ook uitprinten.
Rechts het plaatje messing van 0,75mm dikte nadat het belicht en ontwikkeld is, hierna gaat het de etsbak in. 


 

Links wordt het bovenstaande plaatje ge-etst, tijdsduur van de etsing is 40minuten op een temperatuur van ongeveer 40graden celcius.

Nadat er is ge-etst, plaatje voorzichtig op maat maken en netjes afwerken. Schoonmaken, goed ontvetten met thinner, in de lak gezet en laten uitharden en daarna op een plat vlak waarop ik een stuk schuurpapier heb gelegd  de "hoge" kanten blank geschuurd, daarna is het plaatje verder hoogglans gepolijst met poets.
Inklusief wijzer voor op de 1:6 vertraging waarop ook de draaiknop komt.

Zo krijgt men dus een mooie schaalverdeling of andere schiltjes uit de begin periode van de radio, eind 19e begin 20e eeuw.

 


Home

PA2MRXŠaug-2008