BATC Portsdown digital ATV transmitter project

Om QRV te worden op verschillende banden op Digitale ATV heeft de "Britisch Amateur Television Club"een heel mooi projekt lopen. Via deze club kun je diverse printplaatjes aanschaffen die je zelf moet voorzien van onderdelen. Zelf moet je ook voorzien in een Raspberry Pi-3, en een touch-screen LCD scherm.  En natuurlijk alle ander onderdelen die je nodig hebt om met het projekt tot een goed einde te komen.
Dit projekt voorziet in een DATV zender met gering vermogen. Is stand-alone te gebruiken zonder PC/laptop. Dit is weer interresant als je in het veld staat.
Edit: per eind 2018 is deze versie met filter modulator absolete, nieuwe versie is met een "Lime-SDRmini" met eventueel daarachter outputswitch/band decoder.

 

Links op het plaatje wat je zoal nodig hebt en via  de BATC kunt kopen.
Via de BATC:
Filter modulator board V2, volledig gebouwd.
Local Oscillator boards PCB
GPIO breakout board PCB
4 band decode PCB
RF output switch PCB
Sandisk micro SD kaart met kant &klaar software voor de RPi
eventueel "EasyCap Video Capture Device"

Zelf aanschaffen:
Raspberry Pi 3
Waveshare 3,5 inch LCD touchscreen of Pi 7" touchscreen
ADF4351 oscillator board (ebay)
40-pin GPIO Stacking Header - 2x20 Female - Extra lang
Alle onderdelen die op de printen moeten komen, dit was ongeveer 50,- toen ik het bij Digi-key bestelde.
Hardware om alles met elkaar te verbinden/in te bouwen
Voeding met de goede spanningen.

PS: om deze onderdelen via de BATC te bestellen moet je wel even een
 lidmaatschap nemen. Zit ook een leuk tijdschrift (of in PDF) bij over (D)ATV.
 
Heb je de software geinstalleerd op de SD kaart en het scherm gemonteerd is het mogelijk om alleen met de raspberry al een DATV signaal te maken in de zogenaamde UGLY mode. Deze mode is ongeschikt om uit te zenden, maar wel geschikt om in de shack te gebruiken als test signaal . Dit signaal wordt dan op 437Mhz gemaakt. Maar kun je ook wijzigen naar bv 434,250Mhz.

De RF output switch en de 4 band decoder heb ik in elkaar gezet, maar intussen ook de uitgebreidere aangeschaft. Deze heeft de mogelijkheid om 8 banden te schakelen, zodat je meer mogelijkheden hebt met bv transverters. En op de 4 band switch de 70Mhz en 2 meter toch niet mogen gebruiken.

Om in ugly mode te ontvangen via de BATC ook de Minitiouner V2.0 print+tuner aangeschaft. Kan ik tenminste de datv zender uitproberen. ipv een externe sat ontvanger met aangesloten TV.

 

Het een en ander heeft voedingspanning nodig. De Raspberry met 5,1Volt. Output RF switch +12Volt. 13.8V het LO filter en filter modulator, 5Volt de ADF4351.
Deze 4 spanningen worden gemaakt dmv een ringkerntrafo de uitgangen gelijk te richten en deze aan te bieden aan 4 stuks geschakelde voedingen. Deze zijn 2x4cm groot en komen van Ebay voor 1,50/stuk.  Deze heb ik aangesloten en op de analyser bekeken op uitgestraalde zooi op HF. Toch maar inblikken voor gebruik.
Dit inblikken gedaan door een mooi doosje te maken van dubbelzijdig print. Doorvoer C`s en ferrieten op de uitgang.
Dat groen spul is polyurethaan lak.


wordt vervolgd

April 2019