de "Variodyne"

Na het maken van de Toroidyne nu een andere weg gekozen naar een kristal ontvanger. Geen afstemming dmv een draaicondensator, ook niet door een feriet kern in een spoel te schuiven. Maar door afstemming van een variometer. Dit zijn twee spoelen in serie, waarbij 1 spoel kan draaien in de andere waarbij de inducties opgeteld of afgetrokken kunnen worden. Bij wijze van spreken, want dit gaat niet zomaar op. Ik kan natuurlijk twee cilinderspoelen maken en die in elkaar laten draaien. Dit is te makkelijk. Daarom gekozen voor een spinneweb spoel, en wel twee die in elkaar draaien. Je ziet radio`s waarbij twee spoelen over elkaar draaien,..maar nooit in elkaar.
 

Rechts het schema zoals ik het heb bedacht. Een variable L die zorgt voor de afstemming van het geheel. Aangezien de spoel niet de complete middengolf kan bestrijken met 1 condensator kan ik kiezen uit 3 condensatoren, middengolf Laag/midden/hoog in frequentie. Deze kring wordt twee keer toegepast voor betere selectiviteit en capacitief gekoppeld door een condensator. De koppeling kan ook geregeld worden als deze koppel-C variabel is. Maar in dit ontwerp wil ik helemaal geen variabele C`s, alleen vaste.


 

Hier een voorbeeld van de spinneweb variometer. De binnenste spoel kan 180° draaien in de buitenste, maximale inductie als ze beiden hetzelfde staan, minimale inductie als de binnenste 180° verdraaid is van de buitenste spoel. De spoelvorm wordt gemaakt van 2mm dikke trespa plaat, met de dikopeerzag uitgezaagd en de witte harde laag weggeschuurd met de bandschuurmachine. Hieronder de spoel uitgetekend op de trespa plaat. Ding rechts is mijn rekenliniaal,..zeer handing ding, die doet het ook zonder batterijen.

               


Hieronder de trespa uitgezaagd, de vormgeving van de spoel is nu direkt zichtbaar. De scharnierpunten moeten nog gemaakt worden, evenals de doorvoer naar buiten de spoel om de binnenste te kunnen roteren. En niet te vergeten de twee aansluitingen voor de litzedraad.
 

Home