2SA13 - 13 Elements 2mtr beam, lengte 8,30 meter

 
Over de bouw van deze antenne ga ik niet zo veel schrijven, aangezien ik deze ook maar geprobeerd heb om deze zoveel mogelijk na te bouwen van een bestaand ontwerp op internet.  Zie hiervoor de site van PA2EXV voor een beschrijving met maten en aanpassing.
 
Als enig ander elementen in mijn ontwerp is de boom niet van ronde pijp, maar van alluminium kokerprofiel, midden sectie 35mm, daarin 30mm, daar weer 25mm in en voor de laatste director een stukje van 20mm allu koker. Wanddikte 2mm.
De dikste koker in het midden en dan aflopend naar buiten toe, waarvan de 20mm koker alleen in gebruik is voor de laatste direktor.
De elementen zitten niet door,..maar bovenop de boom gemonteerd dmv PE blokjes.

Hier rechts het eerste stuk met straler/reflektor en 2 direktoren.
De houders waar de elementen mee gemonteerd zijn is PE (poly-ethyleen)


De straler is voorzien van een coax BaLun, zoals ook PA2EXV deze beschrijft, gemaakt van 2 stukken RG213 en op de verbindingen met elkaar netjes afgewerkt en voorzien van goede krimpkous, aangesloten op een N-connector voor montage op de transmissielijn.
 

Zoals het eerste deel hierboven te zien is deze ook aangesloten op de spectrum analyser, waarvan hier rechts een screenshot. De frequentie is 1,5Mhz te laag, dit omdat de straler nog niet op lengte is, deze heb ik nog wat te lang (2cm) gelaten en moet nog op lengte worden gemaakt als de hele beam in elkaar zit en afgeregeld wordt.

Na alles in elkaar te hebben gezet een test opstelling gemaakt, ladder tegen de pergula  om de beam de hoogte in te kunnen laten kijken zodat ik minder last heb van de omgeving,..nou ja,..minder last.

Na wat schuiven met de straler kreeg ik `m niet goed 1:1, pas nadat ik de 2e direktor wat vershoven heb kreeg `m 1:1, dit bij een frequentie van 144.500Mhz. Hij piekt wel heel erg,..de 1:2 grens ligt beneden rond de 140Mhz,..en boven rond de 144.900Mhz.

Dit vind ik wel heel erg piekerig,. volgende plaatje een screenshot van de spectrum analyser op 144.300 met mijn beste schuif mogelijkheid.
Hier zitten de reflektor en 1e direktor op de orginele plek,..alleen de 2 direktor is wat verder weg verplaatst (8cm verder van straler).

Meetopstelling hierboven: Hameg HM5014-2 spectrum analyser, Mini-circuits ZFDC-101 directional coupler.
Eerst de reversed coupling van de coupler gemeten,..deze verzwakking geeft de analyser niet aan en telt wel mee met het totaalplaatje.
De gemeten reflectie komt op 144.700Mhz uit op ongeveer -72dBm. Dit is de piek met laagste SWR op de rechtse foto.


Nog wat meer aan het kloten geweest met de lengte van de eerste direktor, kreeg ik de bandbreedte wat breder richting naar boven. In kombinatie met het verplaatsen van direktor 2, 4cm richting direktor 3 kreeg ik een perfekte SWR van 1:1. Wel wat lager in het bandje dus nu nog de straler aanpassen zodat hij netjes op frequentie staat.
 

Om wat meer vrijheid te hebben in het afregelen van de straler deze gemodificeerd door op de 2 uiteinden een messing busje met M6 draad in te persen. Hierin kan ik dan een schroef zetten om de straler langer/korter te maken. Is heel wat makkelijker dan in te korten met een pijpsnijder en dan tot de conclusie te komen dat hij toch wat langer mocht zijn. (tja,..bij 27Mc antennes werkt het ook)

Met bovengenoemde modificatie is het aardig gelukt om de antenne redelijk binnen zijn bereik te krijgen. SWR is op zijn minst tussen de 1:1 en 1:1.1, dus dat is mooi na bijna 2 dagen klooien om hem goed afgeregeld te krijgen.

Nu nog de tui-draad monteren die het doorhangen tegen moet gaan en een mast montage in elkaar lassen, dan kan hij voor mij part het dak op. O ja,..ook nog coax (LDF) aanschaffen,..wil dat al het vermogen ook zo veel mogelijk in de antenne aankomt.


 

 


PA2MRX 2010