Jetzt bau Ich mir einen Rahmenantenne

De bouw van een samenklapbare raam antenne.
 (voorbeeld uit Funkbastler 1925)

Als enige voorbeeld hiervoor heb ik alleen een aanzicht van een tekening uit het tijdschrift "Funkbastler" uit 1925, bladzijde 19. Hierop stonden geen maten dus de maten maar zelf gekozen en wel zo dat de verhoudingen op de tekening ook nog redelijk kloppen.
De gekozen omtrek van de antenne komt op ongeveer 120cm, en ik wikkel er twee spoelen op, een antenne spoel en een terugkoppel spoel zodat ik deze raan antenne kan gebruiken voor mijn terugkoppel audion.
Het opklap mechanisme moet nog een beetje uitgedokterd worden, aangezien hier verder geen details staan,..er was toendertijd zelfs een patent op. (patent 397 870)

 


De werking van deze opklapbare raamantenne berust op het uitschuiven van deel 1 naar boven, deze neemt via de antennedraad de zijpoten 2 en 3 mee omhoog tot deze horizontaal staan. Daarna zet je poot 1 vast met een vleugelmoer (6). De onderste 2 pootjes 4 en 5 zorgen onder veerdruk dat de antenne draad strak blijft.

Links zoals het er bijstaat nadat het staande gedeelte in elkaar is gezet, de profieltjes zijn met de bovenfrees gefreesd om een netter slanker uiterlijk van de houders die in/uit schuiven en op/neer kunnen klappen. Het middelste gedeelte waarin alles samenkomt is d.m.v. zwaluwstaart verbindingen in elkaar gezet, dit geeft een mooi ouderwets uiterlijk,..evenals de scharnierpunten die van messing worden gemaakt.
Zo ziet het er dan uit als het uitgeschoven is,..de "zijbenen" komen dan automatisch omhoog als men de middenstaander omhoog schuift, de zijbenen zijn als het klaar is d.m.v. de litze verbonden.

Een nabij opname van het middengedeelte waarop de zwaluwstaart verbindingen goed te zien zijn.
Updated when in progress of buiding it  


Home