Das Leithäuser/Reinartz  Audion


Heb ik nog enkele mooie batterij buisjes liggen, de 2SH27L, heb ik bij www.pollin.de gekocht voor 25cent per stuk,..een stuk of 10.  Was ik al bezig met de kristal ontvanger, nu maar eens een stapje hoger in ontwerp, en wel een regenerative ontvanger met een Leithäuser schakeling (vaak ook Reinartz schakeling, maar de Duitsche Prof. Leithäuser had het patent al wat jaren eerder).

De schakeling werkt goed, zonder ingekoppelde antenne diverse zenders goed te horen het `s avonds, overdag gaat het met de ingekoppelde antenne wat beter.

De tegenkoppeling wordt bereikt dmv een inkoppelspoel die vast staat opgeteld tov de antenne kring, de mate van tegenkoppeling wordt ingesteld dmv een tuning C.
De Anode van de eerste buis en remrooster (G3) zijn aan min gelegt omdat deze niet in gebruik zijn, de werking is beter gebleken als ik voor de anode het schermrooster (G2) gebruikte.
De gebruikte manier van tegenkoppeling met de C niet tussen anode and terugkoppelspoel zorgt voor een sterke handcapaciteit, dus de bedieningsknop moet eventueel ge-isoleerd worden met een keramische schijf of een kunstof asje ertussen.

Het verbruik is ook weinig voor als je batterijen gebruikt, de gloeispanning is 2,2Volt x 57mA = 125mW per buisje. De anodestroom is voor de gehele schakeling ongeveer 1mA.

 

Volgende ontvanger,

Een opvolgend projekt is nog een terug gekoppelde ontvanger,  een  Leithauser/Reinartz ontvanger, volgens een komplete beschrijving die staat in de "Funkbastler" uit 1926 . (Blz 1, 2, 3 in jpg formaat)
 




 

Het schema van deze ontvanger is in deze jaargang diverse keren verbeterd en aangepast, zodat ik het schema nu kompleet nagetekend heb .
De condensator waardes die orgineel in centimeter zijn aangegeven heb ik veranderd in pF, de spoelen stonden in aantal windingen, deze heb ik na wat uitzoeken hoe ze gemaakt zijn hiervoor de ongeveer waardes in µH gegeven.  Zo kom ik uit op de middengolfband als je waardes van de L/C kringen bekijkt.  Deze spoelen kun je natuurlijk zo aanpassen dat ze het goede bereik hebben op de afstem condensators die je voorhanden hebt.

Het is de moeite waard om deze ontvanger na te gaan bouwen, er zitten enkele mooie honingraat spoelen in, waarvan ik er al wat gemaakt heb, de variable condensatoren heb ik al op diverse beursen gevonden. Ook uit de jaren 20-30 van de vorige eeuw.

 
     


 


 

De schaalverdelingen en functieplaatjes uit messing voor op het frontpaneel moeten ook nog gemaakt worden. Deze worden gemaakt door deze te etsen op messing plaat van 0,75mm dik. Eerst een ontwerp maken in acad en uitprinten op papier om te zien of het wat is. Uitknippen en op het frontpaneel leggen of de grote klopt. Daarna deze uitprinten op transparant want ze worden vorlgens de fotografische manier gemaakt.

Hiervoor een messing plaatje schoonmaken en inspuiten met foto-positiv lak zoals gebruikt worde voor het maken van printplaten. Daarna deze belichten op de UV belichtbak.

Is het messing plaatje belicht dan deze ontwikkelen net zoals printplaten waarna de messing plaat wordt afgespoeld.
In de tussentijd is de etsbak ook al netjes op temperatuur gekomen en kan de plaat in de etsbak gehangen worden om op de blanke plaatsen het messing dunner te maken. Hier komt straks de zwarte lak "in" te zitten.


 


 

Hier dan het eindresultaat, uitgezaagd, afgewerkt, gespoten en daarna gepolijst met koperpoets.  Twee schaalverdelingen voor het instellen van de gloeistroom en alvast 1 voor de draaicondensator.

En hoe het er dan uitziet met alle plaatjes en knoppen gemonteerd op de frontplaat, en voor de afwerking een oude koptelefoon uit 1925.
(klik foto voor groot formaat)

 

 

 
 

PA2MRX©okt.2010

 

Home