Portable antenne voor FT817

 

 

 

Zo heb ik pas een FT817 van Yaesu aangeschaft en wilde ik hierop ook in de tuin uit kunnen komen. Hiervoor levert MFJ en diverse ander merken leuke antennes op basis van een teleskoop antenne met een spoel onder aan de basis om de diverse banden te bereiken. Allen kosten ze rond de 90 euro of meer.

 

 

   

 

Tja, ....zo`n antenne is niks meer dan een telescoopje met een spoel eronder waarbij de telescoop op de spoelvorm is gedraaid. Dit kan ik ook zelf maken, voor minder geld. De teleskoop antenne kun je op beursen kopen voor weinig, die van mij is 3 meter lang (de teleskoop antenne). Hier moeten nog de juiste basis spoelen bij gekregen worden.  →

 

   

 

 

 

Benodigdheden:  32x500mm PVC afvoerpijp, afsluitdop voor de PVC pijp,  2stuks rond 25mmx4mm messing, en 3 messing M4 boutjes. Koperdraad 0,75mm ge-emmaileerd. Banaan (contra)stekkers, plakband, RG58, PL-plug en een telescoop antenne (MFJ 1954)  ↓
 

 

Op de afsluitdop maakte ik de antenne bevestiging, hiervoor nam ik 2 schijfjes messing, rond 25mm, a 4mm dik. Hierin boorde ik in het midden door alletwee een gat en tapte er schroefraad in (3/8-24). hieromheen boorde ik 4 gaten om de twee plaatjes messing
tegen alkaar te schroeven. In de onderste tapte ik M4 schroefraad.  ↓

 

 


Testopstelling met definitieve spoelen.


Het ene schijfje komt aan de binnenkant van de afsluitdop, en de andere aan de buitenkant,..wel even gaatjes in de dop boren voor de antenne en de M4 messing boutjes (verzonken).

Men neme een stuk PVC pijp (afvoerpijp) van 32mm diameter. Hierop wikkelde ik zo`n 120 windingen van 0,75mm ge-emmaileerde koperdraad. Hierop soldeerde ik tientallen aftakkingen.  Daarna zette ik de dop met antenne eropgeschroeft op de PVC pijp, bevestigde de koperdraad aan de bovenkant aan de voet van de antenne.
Hierna met de antenne analyser de SWR en impedantie gemeten, alle waarden uitgezet in een grafiek om toen gekeken hoeveel windingen ik nodig had bij welke frequentie (helemaal uitgeschoven mast bij laagste te werken frequentie per band).   →

   

Hierop nieuwe afzonderlijke spoeldelen gewikkeld per band, afgetaped en opnieuw de analyser erop, en jahoor, alle SWR en impedantie net onder de te werken banden, om de SWR nu op deze banden goed te zetten alleen even de antenne wat inschuiven.

Eerste verbinding gemaakt met 4 Watt op batterijen met HB2008EM op 20mtr vanuit de testpositie in de tuin. (en er werd flink geroepen naar dit station). Ik kwam er 59 binnen.   ↓



Eerste QSO op 20mtr met HB2008EM

   

Op de jutberg bananen contrastekkers aangeschaft voor de diverse aftakkingen en deze gemonteerd de dag erop, toen nog de draden voor de tegencapaciteieten gemaakt, totale lengte 16mtr voor 80 meter, 8mtr voor 40, 4mtr voor 20. Deze is
gemaakt door 1 lange 16mtr kabel te voorzien van stekkertjes op elke band.
Daarna de tegenC erop en weer afstemmen,..bleken de spoelen op de PVC pijp nu te groot te zijn. De telescoop moest nu per band zeker 2 sigmenten ingeschoven worden voordat ik een goede SWR had. Dus de alle spoelen zo aangepast zodat de antenne met volle telescoop onder op de band nu resonant is. Verder inschuiven dus voor hoger in het bandje.
Alle banden van 10 t/m 80mtr heb ik nu resonant met een SWR lager dan 1:1.3.
   ↓


Deze antenne samen met de FT817 in Juni 2008 uitgeprobeert in Afghanistan, de ontvangst was zeer goed en diverse stations vanuit Europa, Rusland en Asie zijn gewerkt op de 20meter band, met 5Watt,..batterij gevoed en via een laptop voeding. En dat bij een zeer droge ondergrond (khandahar). De ontvangst was het beste tegen de avond en s`nachts.
De volgende stap is een langere telescoop antenne (dump) van 4 meter lente, wat een beter rendement oplevert, hiervoor moet ik dan wel andere basis spoelen wikkelen.

De volgende keer eens proberen om in Afghistan in digitale modes uit te komen, ik denk dat ik hiervoor een kleine Asus Eee PC aan ga schaffen.


(AN-29-C telescoop,..NSN 5985-00-295-9160)

Maart 2009 weer in T6, nu met Asus EeePC901 in volledige digitale modus,...alleen jammer dat ik niet QRV mocht zijn,...ivm veiligheid op de basis. Daarom maar op de terugweg QRV vanuit SV9 (Kreta, Chania). Hier verbinding gemaakt vanaf het strand met deze antenne, dit ging goed,.ik kwam hier op batterijen een 57 in Nederland binnen, dit met ongeveer 4Watt USB op 14.250mhz.

(SV9/PA2MRX naar PA7PYR en PD2AFO)



QRV vanuit T6




De antenne opstelling in T6


 



QRV vanaf het strand van SV9

Ondertussen is de FT817 ook aangepast/gemodificeerd,  Inwendig is de 817 voorzien van een DSP filter, aangeschaft in de UK bij BHI  , Verder de orginele mikrofoon voorzien van een HF clipper en een "Heil HC4" mikrofoon element. De clipper print is afkomstig van DF4ZS. Deze print wordt ingebouwd in de mikrofoon en is voorzien van een electret mikrofoon. Als optie kan er een "Heil HC4" element worden ingezet wat de spraak ten goede komt, alleen moet hiervoor op de clipper print een extra transistor worden gesoldeerd als versterkertrap, maar dit is zo gebeurt. Dit alles komt de gebruiksvriendelijkheid van de FT817 zeer ten goede, zeker de DSP als je luisterd, de moeilijk te nemen stations die erg in de ruis zitten zijn met de DSP  ingesteld op de helft zeer goed met het oor zonder koptelefoon te nemen. Het verschil in microfoon met clipper in of uitgeschakeld is ook zeer goed te horen toen ik een test deed op 20meter met een station op Kreta vanuit Nederland, Ingeschakeld was veel beter te horen, veel doordringender.


Kosten

Mooie lange teleskoop antennes zijn ook te koop bij www.elektrodump.nl  voor onder de 10euro met een
lengte rond de 3,90meter. Totaal kan dus lager uitvallen.

PVCpijp/PVC dop/messing schijfjes/boutjes M4  4 euro
3mtr telescoop antenne 30 euro (van MFJ)
bananen contra stekker  7x 1,75
Stuk RG58 + PL plug gebruikt


Home