Hierboven enkele opgerolde condensatoren die ik enkele jaren geleden gemaakt heb, deze zijn echter nooit in gebruik genomen in diverse projekten. Alleen leuk om gemaakt te hebben.
 

2015.  Ik had voor een regenerative ontvanger voor op de 49meter band een afstemcondensator nodig. eentje met een bereik van ongeveer 6pF. Deze waarde was moeilijk aan te komen in de gewenste vorm/uitvoering die ik wilde hebben. Daarom deze zelf gemaakt. het moest een zogenaamde SLF variable condensator zijn.

 

Het knippen van de platen is een hels karwei en maar hopen dat de platen recht zijn en hetzelfde. Daarom deze platen gemaakt door ze te etsen uit 0,5mm dik messing plaat. Het ontwerp voor deze condensatoren gemaakt in Sprint-layout en Photoshop. Hierna een transparant uitgeprint. Eerst de messing plaat voorbereiden, schoonmaken en inspuiten met fotolak. Daarna belichten en ontwikkelen. Daarna in de etsbak. Het duurde 3 uur totdat het messing helemaal tot de andere kant was weggevreten.
Resultaat: enkele pos/neg platen die nog vastzitten in het messing. Deze verweideren door ze eruit te knippen. Alles netjes afbramen, met schroefjes op elkaar zetten en alles tegelijk op maat maken, door overetsen zit er wat tienden mm afwijking in de platen.
Uiteindelijk zit er een capaciteit in van ongeveer 6pF met een plaatafstand van 1mm.  Netjes.

 
   
   


 

 

Home