BTTF Luister contest met de kristalontvanger, 2005


Tussen Kerst en Nieuwjaar 2005 was er weer de BTTF luistercontest, wat inhield dat er geluisterd kon worden met een passieve ontvanger, wat inhoudt dat je geen versterking mag toepassen, alleen maar de energie geleverd vanuit de antenne.

Ik was al een tijdje bezig met spoelen wikkelen enzo, maar voor deze keer maar eens een "kristal-ontvanger" in elkaar gezet, alleen heb ik voor het kristal een diode genomen.


Er hoort natuurlijk ook een beschrijving bij: V.L.N.R.

Links zie je als eerste de antennetuner, onbekend fabrikaat en is 2x500pF, in serie geschakeld, dus 250pF.

Daarnaast de antennekring, deze bestaat uit een "spinnewebspoel", heeft 45 windingen van 440x46awg Litze en is 215ÁH, hierop zit parallel een Hammarlund variable condensator van 300pF, deze wordt bediend via een 1:5 vertraging met een keramische isolator er tussen om handcapaciteiten te onderdrukken.

Deze kring heb ik met de toonfiets en scoop gemeten op Q-factor, de bandbreedte van deze kring is 4,7khz, wat neer komt op een Q-factor rond de 212.  Q = resonatiefreq. : bandbreedte.     Q = 1000khz : 4,7khz     Q = 212.
Impedantie van deze kring is : Z = 2 x pi x f x L x Q.      Z = 2 x pi x 1000000 Hz x 0,000215 H x 212.    Z =286,242KΩ.
 

Daarnaast zie je de detectorkring, deze is gemaakt van een identieke "spinnewebspoel" als in de antennekring, gemaakt van 440x46awg litze, 215ÁH. De afstemcondensator zit ook parallel op de spoel  en is er een uit een ouwe buizenradio en meet 525pF.

Ook deze kring heb ik de Q-factor en impedantie van bepaald, bij 1mhz is de bandbreedte van deze kring 6,4khz.
Q = Fr : bandbr.   Q = 1000khz : 6,4 khz.   Q = 156.  Zo zie je maar, een andere C van een andere kwaliteit geeft meteen een lagere Q-factor. De impedantie van deze kring is:  Z = 2 x pi x f x L x Q,    Z = 2 x pi x 1000000 Hz x 0,000215 H x 156.    Z = 210.631KΩ

De LC kring rechts is de sperkring en is gemaakt van 45x0,007 litze en meet 230ÁH, de variable condensator is er een van Hammarlund en meet 230pF. Deze kring heeft een Q-factor van 95. Dit komt voornaamlijk door de gebruikte litze, hoe meer draadjes er in zitten, hoe beter de Q-factor.


De koptelefoon is een echt ouwtje, bouwjaar ongeveer 1920-1925. Deze heeft een ohmse weerstand van 3000Ω. De impedantie zal ongeveer 15KΩ zijn.  Dit is natuurlijk eigenlijk veel te weinig, de maximale energieoverdracht vindt plaats als de impedantie van de koptelefoon gelijk is aan die van de detectorkring.  De kring wordt nu te veel belast. Maarja, als je niks anders hebt.

Deze set is dus nog voor verbeteringen vatbaar, dus hebben we komend jaar nog wat te doen.

Hieronder de loglijst van wat ik zo allemaal gehoort heb met deze set.

 

 

Zaterdagmorgen, 1 April, 2006

Ik denk dat ik vandaag maar eens naar de BTTF dag ga in Kootwijkerbroek, aangezien ik toch een log-lijst ingeleverd heb, met gelogde stations van de BTTF 2005 luisterwedstrijd, die tussen kerst en Nieuwjaar werd gehouden.
Eens zien wat de uitslag is.

Aangekomen en net het openingswoord gemist te hebben, maar koffie gepakt en rondgelopen, totdat er aangekondigd werd, dat de mensen die aan de zelfbouw wedstrijd hebbenmeegedaan, hun spulletjes voor op tafel konden neerzetten,...
De prijsuitreikingen zouden zo beginnen.

Nou, dan gaan we maar vast een stoel uitzoeken,....
Om te beginnen waren de aantal deelnemers van de luistercontest er zeven,....en voor de zelfbouw wedstrijd er geloof ik 5. Nou, dan heb ik in ieder geval de 7e plaats denk ik zo,...want, Dick Kleijer deed ook mee en had ook een loglijst opgestuurd. Nou, geen 7e plaats, ben ik toch niet laatste geworden denk ik zo. Toen kwam de 5e plaats, die kreeg Dick kleijer,......?????   He,...wat is dat nou, heb ik meer stations gelogd dan Dick,...????  Nou, 3e dan,......die kreeg Lisa Leenders,...krijg nou wat,...beter dan de 3e plek,......zelfs de 2e plaats was niet voor mij weggelegd,.....
Dan zijn ze mij vergeten of zijn ze mijn log kwijt.
Eerste plaats was voor "moi",...de PD2MRX,....Ik heel verwonderd,..."Ikke,...eerste plaats???"

Nou, dan ook maar naar voren, handje geven en de prijs in ontvangst genomen,..... sta je daar in je ouwe kloffie omdat je thuis aan de auto aan het sleutelen was en hierna nog onderdelen op ging halen,......een hoog PA0 gevoel met die stropdas van vet. (HI)

De organisatie maar bedankt en dat ik hier echt verwonderd over was,...maar dat ik volgend jaar toch weer van de partij zou zijn,  maar dan ook met iets zelfbouw erbij.

De rest eromheen was niet groot, maar wel interessant om naar te kijken en aan te horen,... de andere zelfbouwprojecten en QRP dingetjes.
Was toch de moeite waard om er naar toe te gaan.

Als er volgend jaar dan maar wat meer mensen meedoen met de luisterwedstrijd,  en de zelfbouwwedstrijd dan is het volgend jaar nog leuker.

73.
Frank, de PD2MRX (nu PA2MRX)
Bedankt voor de organisatie van deze happening, leuk en leerzaam.

 

Home